Vad ska man äta under graviditeten

gravid mat

När du har ett barn i din mage är det viktigare än någonsin vilka livsmedel du äter.  Din kropp  du behöver mer näring, olika mineraler och vitaminer  och samtidigt undvika för stort intag av kalorier.

Det är viktigt att skaffa sig rätt matvanor vilket sedan givetvis är bra att bibehålla även när barnet är fött. Det är bra att hålla en varierad kost för att få i sig de olika näringsämnen man behöver såsom kolhydrater, protein, vitaminer, mineraler och fett och att använda tallriksmetoden för rätt proportioner. Drick vatten när du är törstig och undvik att äta för två.

Några livsmedel som dagligen är bra för kroppen är till exempel lättare mejeriprodukter, grönsaker och frukt (minst 500g/dag), nyckelhålsmärkta fetter , kött/kyckling/ägg/bönor, gärna fullkornsris eller fullkornspasta, potatis och bröd. Även fisk ett par gånger i veckan men där får man vara lite mer noga på vilken slags fisk det är.

Att undvika när du är gravid

Alkohol ska man givetvis undvika vid graviditet och vara försiktig med koffeinet men det finns också några livsmedel man ska vara försiktig med. Undvik leverrätter och fiskleverolja då det innehåller mycket vitamin A, höga doser kan skada barnet, det är dock ingen fara med leverpastej. Man ska också vara försiktig med olika kosttillskott, naturläkemedel och örtprodukter/örtteer. Kolla med din barnmorska innan du använder olika produkter men är det ginseng i så ska du undvika det helt.

För att undvika Toxoplasma tänk på att inte äta rått kött utan genomsteka allt,  var noga med hygienen och diska skärbrädorna mellan olika livsmedel, skölj frukt och grönsaker och frys gravat, torkat elller kallrökt kött i minst tre dygn. För att undvika Listeria så ät nyförpackade produkter av gravad/rökt fisk, skivade smörgåspålägg eller kall färdigmat. Undvik mögelost och kittost (om det inte används i matlagningen och hettas upp tills det kokar) och förvara dina kylvaror kallt, ca +4 grader i kylskåpet