Hur man ska leva under graviditeten

shutterstock_241785841

Under de senaste åren har synen på graviditeten förändrats. Många myter har uppdagats och sanningen har kommit fram.

Man äter inte för två

Många kvinnor ser det som sin rätt att få äta dubbla portioner under graviditeten eftersom barnet behöver mycket näring.

Detta har länge visat sig varit felaktig. Självklart har kvinnan rätt till visa friheter i sin kost när hon bär på ett barn, men ur hälsomässiga skäl är det inte ett bra sätt att tänka.

Gravida behöver inte gå upp mycket i vikt för att barnet ska må bra. Och de behöver verkligen inte äta extra förrän sista två månaderna av graviditeten då kosten kan ökas med 300 kalorier. Det är ungefär ett extra mellanmål per dag.

Lägg gärna till kosttillskott i ditt matschema, för att få all näring som kroppen behöver. Kosttillskott har också visat sig vara bra för dig som vill bli gravid och vill öka fertiliteten. De som är och vill bli gravida brukar exempelvis behöva folsyra och järn.

Träning är bara bra

Du behöver inte ge upp din träningsregim under graviditeten, men den kan behöva justeras. Om du varit en soffpotatis, är en graviditet inte en anledning att fortsätta ligga på soffan.

När du är gravid behöver du en stark och frisk kropp för att orka med förlossningen. Kroppen börjar förbereda sig inför förlossningen långt innan det är dags att föda. Under graviditeten är det bra att promenera och lyfta lite vikter. Man ska inte styrketräna för att bygga muskler, men styrketräna för att behålla sin muskelstyrka.

Tänk på att undvika träningsformer som stretchar kroppen och stretcha inte kroppen efter träningspass. Dina ligament och leder blir extra böjbara och rörliga under graviditeten så det är lätt att skada sig och att saker och ting går ur led om man sträcker sig.