Vad är egentligen fidget spinners?

De som haft ett allmänt öga på nätet den senaste tiden kanske har sett bilder eller videos där folk håller på med en av de små sakerna i bilden ovan. Denna lilla leksak går under namnet fidget spinner och har blivit något av modegrejen just nu. Och som med allt mode verkar det vara minst lika många som hatar dessa små ting som de som älskar dem.

En fidget spinner en billig liten pryl och man håller normalt sett mellan tumme och pekfinger i grejens mitt och snurrar den runt, runt. Mekanismen kretsar (bokstavligt och metaforiskt) kring ett kullager och rörelsen har påståtts vara en lugnande upplevelse.

Faktum är att dessa små saker har bland annat marknadsförts som en hjälp för personer med ADHD, ångest och till och med för personer på autismsspektrumet. Fördelarna i dessa fall verkar dock den vetenskapliga kretsen vara ganska skeptiska till.

Mark Rapport, en klinisk psykolog vid University of Central Florida, som har studerat fördelarna med rörelse för uppmärksamhet hos personer med ADHD säger att en fidget spinner är mer sannolik att vara en distraktion än till någon form av hjälp för dessa personer.

Men hur som helst har denna lilla pryl blivit något av ett ”måste ha” för en hel del personer sedan denna vår (trots att de funnits att köpa sedan sent förra året). Det finns ingen riktigt tydligt förklaring till detta utan kan helt enkelt vara ett fall av något som gått viralt genom något enstaka videoklipp som delats över stora delar av internet.

Även om man kan debattera några potentiella hälsoeffekter av att leka med en fidget spinner, och det råder ju ingen tvekan om att detta pågår på många håll nätet över, går det inte att komma undan att de verkligen verkar tilltala en ansenlig mängd människor. Hur länge denna trend håller i sig är ju dock fortfarande svår att säga.